onsdag 15 oktober 2014

Att läsa det aktuella (och inte det från Hedenhös tid)

Alla som tävlar i någon idrott måste känna till reglerna för den idrotten. Det handlar om linjer man inte får passera i fotboll, var spelare står i förhållande till varandra, att man inte får dra om kull varandra (hur som helst) i ishockey och så gäller så klart för oss inom ridsporten också. Vi har ju dessutom massor av grenar inom Svenska Ridsportförbundet. Det är ju himla roligt att man tillsammans med sin fyrbenta kompis kan göra så många olika roliga saker - men det kräver också en del av oss som deltagare. Det är ju nämligen inte alls säkert att det man får göra på hoppframridningen stämmer med vad man får göra på dressyrens framridning. 

Även dressyrprogram ändras lite titt som tätt - något jag som nybliven medryttare på finaste Morris fick erfara någon gång i 90-talets början. Vi hade övat. Ansträngt oss. Jag hade pluggat på programmet. Sprungit fram och tillbaka på mattan i vardagsrummet - som i alla fall lite kunde liknas vid en dressyrbana till proportionerna. Jag hade tidigare tävlat på ridskolan någon gång och nu skulle jag rida samma program - trodde jag ja... 

Morris - retar mig för att jag red fel...
Det var en klubbtävling där på utebanan på inackorderingsstallet där Morris bodde. Jag minns det väl. Jag hade flätat och putsat och gått upp tidigt. Flätorna stod med största sannolikhet åt alla håll.  Jofa-hjälmen satt stadigt på huvudet medan den omsydda kavajen från loppisen ändå såg riktigt ordentlig ut. Men - sen hände det - jag red fel. Domaren visslade. Jag red igen. Domaren visslade. Hon förklarade vänligt vart jag skulle rida och nervöst trasslade jag mig förvirrad igenom de sista delarna av programmet. När jag fick protokollet stod längst ner i domarkommentaren - "Läs inte program från Hedenhös tid". Jag hade pluggat på fel program. Det hade kommit ett nytt vid årsskiftet och jag hade ingen aning om att Lätt B:1 kunde ändras från en gång till en annan. Men jag fick lära mig. Sedan dess är jag mer noga med att säkerställa att jag inte bara tror att jag kan reglerna så som de var sist - utan jag försöker också kolla att det inte skett några förändringar. 

Nu är det dags för oss alla att sätta på läslampan, ladda batterierna i våra plattor och i förekommande fall kanske ta fram läsglasögonen - för nu är det mycket på gång inför 2015.

Det har under årets skett ett stor översyn av alla tävlingsreglementen. Dels för att man ska få en ökad samsyn mellan grenarna men också att man ska göra reglementena tydligare. Allt TR-ändringar hittar du här. Men det är inte reglementena i sin helhet utan bara förändringarna som finns med här. Alla TR i sin helhet finns också på SvRFs hemsida www.ridsport.se men den som gäller för nästa år är inte publicerade i sin helhet än.

En stor förändring som sker vid årsskiftet är att åldrarna för när man får tävla ponny ändras. C- och D-ponnyer får två åldersnivåer. Grupp 1 är upp till och med 16 år och grupp 2 är 17-20 år. Det innebär alltså att man kommer att kunna rida ponny två år längre än man tidigare har fått. Det innebär kanske också att vi får bättre utbildade ponnyer eftersom fler kan rida ponnyer längre. Kanske innebär det också att några fortsätter rida längre, istället för att sluta när man är18. Man kan ju undra om det blir så att fler väntar med att börja rida stor häst då och om det är något negativt med det. Det återstår att se hur det blir fram över. Vad tycker du?

Alla dressyrprogram hittar du här (med aktuellt år för publicering efter namnet). Glöm inte att kolla i början av 2015 så du rider rätt program när du kommer in på banan - Man vill ju inte riskera att bli beskylld för att läsa saker från Hedenhös tid...
Först plugga - sen lata sig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar