torsdag 3 april 2014

Sand är inte bara sand.

För några år sedan gick jag en kurs på SLU som hette Hästens mekanik och rörelsemönster. Det var fem veckor av intensivt pluggande. Fantastiskt intressant och lärorikt. Det var också första gången jag träffade Lars Roepstorff. Lars är professor på SLU och arbetar bl.a. med underlag. Han berättade för oss om en stor studie som han arbetat med travbanor. För ett par veckor sedan kom en ny skrift från SLU och Svenska Ridsportförbundet som heter "Ridunderlag en guide" där Lars är faktagranskare. Skriften är helt unik i sitt slag och en fantastisk sammanställning av forskning och erfarenheter kring underlags påverkan på hästen, men även olika materials förmågor samt hur man ska sköta om ridbanor både ute och inne. 

Hela materialet finns som en interaktiv PDF att läsa här (och det rekommenderar jag alla att göra!)

Vi på Upplands Ridsportförbund har ordnat föreläsningar med Lars Roepstorff för några år sedan. Han skulle då prata om hållbarhet och underlag. Jag minns att han då pratade mycket om att underlagets påverkan på hållbarheten bara är en liten del, något som också syns nedan.


Faktorer som påverkar hållbarheten "Ridunderlag - en guide"

Många ryttare pratar mycket om underlag, men en viktig sak är hur man använder det och att hästens - vänjs vid det successivt. Travhästar springer ju väldigt fort på (förhållandevis) hårda banor, de kan sedan bli halta av att börja ridas på mjuka ridbanor - för att deras stödfunktioner i kroppen inte är vana vid att arbeta på den typen av underlag. På samma sätt blir många hästar som är vana att gå på mjukar underlag störda av att plötsligt byta till hårdare underlag. Vill man ha en hållbar och anpassningsbar häst passar det gamla ordspråket lagom är bäst bra. Att variera underlag, och arbete, bygger upp hästen så att den blir allsidigare och klarar variationer bättre. Det är också viktigt att tänka på att om man under sommaren tänker sig att tävla på gräs så bör hästen vänjas vid att ridas på gräs. 

En annan intressant sak som jag minns både från Lars föreläsning och kursen på SLU är höghastighetsfilmer där hoven landar. Detta finns också med i materialet. Man kan där se hur hoven glider/stannar upp och under filmen visas en graf över hur fort uppstannandet sker. Man kan lätt förstå att det påverkar lederna hur fort hoven bromsas. Det är såklart också viktigt hur mycket underlaget, i sina olika skikt, rör sig, sviktar och dämpar stöten från hästens tyngd (filmerna finns att se i materialet sid 32-33). 

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=c5pcf2kn&gInitPage=1
Från skriften "Ridunderlag - en guide" SvRF

Skriften slår också fast att det inte finns ett universalrecept för bra ridbaneunderlag. Forskningen visar att samma resultat kan uppnås på olika sätt, och också att underlag som är uppbyggda på samma sätt kan visa upp olika egenskaper beroende på hur de sköts, hur mycket vatten det är i materialen och andra faktorer. 

Så det bästa sättet att få en hållbar häst är att skaffa sig kunskaper om hästens fysiska förutsättningar så man kan anpassa träningen och uppbyggnaden på ett sätt som tar hänsyn till så väl underlaget som andra egenskaper. Och sen att rida på olika underlag. Jag minns särskilt en sak Lars Roepstorff sa på vår föreläsning en sen kväll på Jälla i november 2011 - "När ni sedan har gjort allt rätt och anlagt det perfekta underlaget - rid då inte på det, bara någon gång ibland när ni ska maxprestera, för annars vänjs ju hästen vid det och får svårt att prestera på andra underlag."

För den som vill lära sig mer finns t.ex. Häst Sveriges site med otroligt mycket forskning och fakta. Här direkt till delen om Hästens träning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar