torsdag 28 augusti 2014

Riksmästerskap i arbetande ridkonst


Någon gång i slutet av 80-talet startades en bokklubb för oss hästnördar. Som den inbitne hästnörd jag var blev jag genast medlem och slukade alla tårdrypande historier om den bortglömda, utmärglade hästen som hittas av den ambitiösa och duktiga tjejen, räddas och vinner det STORA priset. Men som medlem i bokklubben fick man också en del andra saker förutom böckerna. T.ex. kunde man under en period få tecknade planscher med olika ridsportgrenar. Jag har ett 20-tal. Jag visste inte ens att det fanns så många olika "ridsporter" eller vad man kallar det. De är fina. Jag har dom kvar i någon låda och tänker ibland att jag skulle leta rätt på dom och rama in några och sätta upp. Men de ligger fortfarande i någon låda.

Just ni är det VM i Frankrike i de grenar som ingår i FEI d.v.s. det Internationella Ridsporförbundet. För första gången visa också mycket av mästerskapet på TV eftersom SVT sänder 50 timmar. Jätteroligt. Fantastiskt är det att se alla skickliga ekipage som briljerar i sina respektive grenar. Det är ju dock långt i från de där 20-talet grenar som jag hade på väggen i mitt flickrum i Bromma som deltar i VM. 

Jag vet inte, men jag tror faktiskt att det var en bild i min samling som föreställde en ryttare på en skimmel med en lans och en trätjur med en ring, men jag är inte säker. Working Equitation, som är Svenska Ridsportförbundets allra senaste gren, ska ha sitt Riksmästerskap i Enköping nu i helgen. Egentligen är det nästan Svenskt mästerskap i WE, men eftersom grenen är ny och inte så etablerad än så kallas det för Riksmästerskap. Det är inte lätt det där med vad man ska kalla saker. WE står för Working Equitation, alltså ungefär arbetande ridkonst och det var kanske lite långt och otydligt så då säger man kort och gott WE.

 
WE är en spännande gren. Den har tre moment
1. dressyr
2. teknik
3. speed. 


Lite som fälttävlan alltså som också har tre moment. Dressyren är, precis som i fälttävlan, ett klassiskt dressyrprogram som bedöms av domare. I tekniken så ska ekipaget genomföra en bana med olika "hinder". Det handlar dock inte bara om att hoppa över saker utan här ska man kunna rida över en bro, öppna en grind, rida slalom och andra saker som man lätt kan se har haft en praktisk tillämpning när man arbetade med hästar på gårdar. Hur väl man klarar hindren bedöms enligt en poängskala. Momentet påminner en hel del om Trail som återfinns inom western-grenarna. I speed ska man rida samma bana som i teknikmomentet men nu på tid, utan missar. Den som genomför de tre momenten bäst vinner. 

Riksmästerskapet i helgen går på Enköpings Fältrittklubb, och Uppland är ett distrikt med många WE-ryttare och dessutom många väldigt duktiga WE-ryttare. Så jag hoppas att det är många som tar tillfället och åker och hejar och lär sig mer om WE i helgen. 

I Spanien och Portugal är WE stort och man ser många Iberiska hästar (PRE och Lusitano t.ex.) i WE-tävlingar. Detta är dock inte nödvändigt och många hästraser passar bra till att tävla WE. Det finns också klasser där man bara skrittar och travar så det går också att börja ganska tidigt. På de allt fler WE-tävlingarna deltar ryttare och hästar av alla olika typer och varianter. Jag har själv provat WE med mitt halvblod som gått både hoppning, fälttävlan och dressyr och som jag tycker är både rätt lydig och modig - men det är svårare än det ser ut. Men roligt och utmanande.

I klippet nedan ser vi ett ekipage i ett speedmoment, och de har nog övat ett tag innan de gjorde det här.


Startlistorna för tävlingarna finns här.

I den svåraste klassen rids dressyren på lördagen och teknik och speed på söndagen. Det kommer även genomföras uppvisningar och andra kringaktiviteter. Gratis inträde.


I den svåraste klassen har vi tre Uppländska Ryttare som deltar: Ulrika Pernler - Uppsala PK, Maria Jurestam - Enköpings FRK och Marie Pettersson också Uppsala PK. Ett lite extra lycka till önskar vi dom inför helgen. Ingen press men plocka nu hem lite medaljer till Uppland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar