torsdag 7 augusti 2014

Dags för lika villkor!

När jag var si-sådär 12 år åkte jag på ridläger. Det var en varm och underbar sommar och jag minns Farina, Bianca och de andra hästarna där på ridlägret väl trots att jag bara var där en vecka. Innan jag skulle åka på ridläger gjorde jag alltid listor med allt jag skulle ha med mig. Jag älskade att planera, lägga upp i rader och pricka av på listan allt jag skulle ha med mig. Det gjorde liksom lägerveckan lite längre att man planerade för den en lång tid i förväg.

Den här sommaren packade jag dock ner något annorlunda i mina väskor. Det hade gått upp för mig, av någon anledning som jag nu inte minns, att stödet till ridsporten inte var det samma som till andra idrotter. Att inte ridskolorna fick samma stöd från samhället som t.ex. hockey och fotboll fick. Så kunde det ju inte få vara! Och som den sanna demokrat jag var gjorde jag i ordning protestlistor där jag skrev att det borde vara självklart att politikern såg till att alla idrotter stöttades på ett rättvist sätt. Mer bidrag till ridsporten helt enkelt. Listorna hjälpte min mamma mig att kopiera upp på sitt jobb. Kanske så där 20-30 listor med plats för 20 namn på varje. Listorna packade jag sedan ner i min ridlägerpackning och tog med mig på ridlägret. 


Jag delade ut listor till alla som ville ha, och många barn skickade sedan de där listorna till mig med påskrivna namn, även om såklart många listor aldrig kom tillbaka. Jag samlade ihop några fler namn själv och någon gång där i augusti skickade jag in listorna (min pappa hjälpte mig så jag är lite osäker på vart han skickade dem, men det var till någon politisk instans i alla fall). Jag hörde aldrig nåt mer sedan. Det var väl för få namn, eller för få listor jag vet inte. Men min tror på att man kan påverka samhället om man är många som tycker lika, den står fast. Och så här 25 år senare så är fortfarande inte stödet till ridsporten likvärdigt med stöd till andra idrotter. Det måste bli ändring på det.  
Det är dags för lika villkor! 


Upplands Ridsportförbund kommer att genomföra en manifestation för ridsporten med krav på lika villkor. Manifestationen kommer genomföras lördag den 16 augusti. Vi kommer ses kl. 12.00 vid Uppsala Konsert och Kongress, på andra sidan (stan-sidan) från Vaksala torg sett. Sedan kommer vi att marschera genom stan upp till Odinslund. Men om detta ska få någon betydelse så måste vi vara många. Vi måste vara många som visar att ridsporten är något att räkna med. Det räcker inte med en tolvårig tjej med 100 namn som vill ha en ändring. Vi är många som tycker det här är viktigt och vi ber er att komma och visa det. Ta med alla ni känner, alla som tycker att rättvisa villkor är en självklarhet - de behöver inte vara hästmänniskor, bara de tycker detta är viktigt. Ta med ridklubbsstandard, ridhjälmar, käpphästar eller annat som visar att det gäller hästar. Låt oss visa Uppsala att ridsporten är en kraft att räkna med!   


Manifestationen har ett Facebook-event - anmäl gärna att du kommer och bjud in fler! 

Du hittar eventet på Upplands Ridsportförbunds Facebooksida:
www.facebook.com/upplandsridsportforbund

Eventet direkt:

- Manifestation för ridsporten 16 augusti
 

1 kommentar:

  1. Jättebra och kul, Ni borde även aktivera BRIS och olika Antimobbing grupper att gå med er då många av våra unga hästintresserade ofta är ensamma och sidosatta i tex skolan, Speciellt pojkar får ofta glåpord.
    försök nå ut och få med någon från jordbruksverket, en från LRF och två från barn & ungdoms sektorn så visar ni vår styrka och bredd och funktion i hela bredden från djur-natur främjande lära, gynnande av lantbruksprodukter, könsneutral idrott och hur många det egentligen finns inom vår sport. Kanske politikerna tar oss hästnördar på allvar när verkligheten står i fysisk person framför dem. Stort lycka till i ett jättebra initiativ. Fler orter borde göra som ni.

    SvaraRadera