torsdag 20 november 2014

Nu är det dags: Equitandi Uplandia

Vad gör en världsryttare? Ska man ramla av 100 gånger? Måste man vara tredje generationens ryttarfamilj? Är det bara de med stora ekonomiska resurser som har en chans? Är det bara hästen som gör jobbet rent av? 

En sak är säker: Det tar lång tid att bli en världsryttare.

I många andra idrotter når man sin höjdpunkt av sin karriär när man är runt 20. Inom gymnastiken är man redan gammal då. Inom vår idrott är det inte så. Våra världsstjärnor är gamla med idrottsliga mått mätt. Och de kan hålla på länge. Det är ingen överdrift att säga att ridsport är en idrott man kan hålla på med hela livet. Dessutom på hög nivå hela livet. Man kan också komma och gå i eliten. Kanske har man en skadepaus. Man kanske tillfälligt är utan häst. Föder barn. Eller satsar på utbildning och andra saker under några år. Det måste inte göra nåt. Man kan bli elit ändå. Senare. Men en sak som man verkligen måste ha för att bli bäst på ridsport det är att man måste ha uthållighet. Man måste orka träna länge. Ha långsiktiga mål och inte ge upp. Sen måste man ha kunskap. Kunna massor av saker om massor av saker. Om dig själv. Din egen träning. Om hästar. Hur de fungerar. Vad de behöver. Hur de ska tränas. Och sedan måste ni träna tillsammans. Lära er. Utvecklas.

För att hjälpa till på vägen med att utveckla framtidens ryttarstjärnor har Svenska Ridsportförbundet tagit fram något som kallas för Talangutvecklingsplanen. Den bygger på att man ska gå från bredd till elit genom olika steg av utbildning både vad gäller ridning och kunskap.

Redan 2007 genomfördes den första talangutvecklingssatsningen i Uppland. Den kallades för Ryttare=Idrottare och ville just lyfta fram att ryttarna behöver många andra delar för att bli elitryttare än bara ridningen. Till att börja med ville vi lyfta idrottsperspektivet. 


Projektet drevs under några år och det har gått mycket bra för flera av de som varit med. Niklas Ålund och Amanda Eklöf som båda rider på elitnivå i hoppning respektive dressyr var t.ex. med första året.

Nu är det äntligen dags igen. Efter några år av utvärderingar och diskussioner presenterar vi nu en ny talangutvecklingssatsning under namnet Equitandi Uplandia. Projektet utgår från talangutvecklingsplanens steg 2, den så kallade Uppbyggnadsdelen och vänder sig i första hand till ryttare mellan 15-25 år som kan nå nationell nivå under 2015.

Projektet syftar till att ge deltagande ryttare en god grund för att kunna gå vidare till centralt arrangerade talangutvecklingsprojekt, skapa nätverk mellan satsande ryttare, ge en god baskunskap inom olika idrotts- och hästkunskapsområden och självklart ge möjlighet till färdighetsutveckling. 

Till projektet har vi engagerat KG Svensson och Nina Karlsson som distriktstränare i hoppning respektive dressyr. KG har varit verksam inom ridsporten otroligt länge och blev nyligen utsedd till Mästartränare av Svenska Ridsportförbundet. Det är en ny elitnivå för extra meriterade tränare inom förbundet. Nina är B-tränare i dressyr och har många unga ryttare på hög nivå i träning. Hon har själv tävlat på Grand Prix-nivå.

Första träffen i det nya projektet är torsdag 4 december då veterinär och föreläsare Per Michanek från Flyinge kommer och föreläser om hållbar träning av häst. Föreläsningen är öppen för alla som är intresserade och gratis vid anmälan senast 27 november. Anmäler gör du här. Under kvällen kommer vi också att informera mer om projektet. 

Inventering av intresserade ryttare kommer att ske 18 januari. Ryttare som deltar på föreläsningen den 4 december har förtur till plats på inventeringen. Uttagna ryttare får sedan delta i ett års satsning med föreläsningar, träffar och möjlighet att träna för distriktstränarna. Dessutom blir de uttagna ryttarna del av Equitandigruppen vilket kommer att vara en merit för framtiden.

Frågor om projektet, föreläsningen eller inventeringen ställs till distrikt@uppland.ridsport.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar