torsdag 28 maj 2015

Ridsport=Idrott?

Det är tyvärr inte helt ovanligt att höra påståenden om att ridsport inte är en idrott. Kanske mest känt är Lasse Anrells kommentarer om detta efter att Rolf-Göran vunnit Jerring-priset. Ett uttalande han sedan fick äta upp efter att ha tagit sig runt några varv på en av ridskolehästarna på Huvudsta Ridskola i Stockholm. 

Självklart är ridsport en idrott. Något som vi ju alla vet som svettats i sadeln. Det är fysiskt och mentalt krävande. Det är utmanande och utvecklande hela livet. Det är spännande både i tävlingssammanhang och till vardags. Vi tränar våra hästar, vi analyserar deras hö, de får massage och ny utrustning för att kunna prestera på topp. Men en sak är vi faktiskt ganska ofta rätt dåliga på - vår egen träning. 


I talangprojektet Equitandi Uplandia ingår såklart även fysisk träning för ryttarna och för ett tag sedan fick vi hjälp av en personlig tränare som arbetar på polisen i Uppsala för att analysera ryttarnas fysiska status och ge tips om övningar för förbättring. I början av passet sa hon just detta - att ryttarna mycket väl vet hur mycket protein det är i hästens hö, och vad den har för dagsbehov men sedan frågade hon om någon visste hur mycket protein det är i mjölk... Det var ingen som visste - men jag är säker på att ganska många inkl. jag själv gick hem och kollade på mjölkpaketet. 

Ryttarna fick sedan göra olika typer av tester för att ha som utgångspunkt för vidare träning. Vi kommer under hösten att mäta igen för att se om de förbättrat sin fysiska status.De övningar som de gjorde var: 
Steptest
En övning där de skulle gå upp och ner på en 30 cm hög låda under tre minuter i något som kallades metronomtakt 96 (en app på telefonen höll takten så de gick i samma rytm, inte så fort). Efter tre minuter fick de sätta sig ner på lådan och då mättes pulsen (de hade pulsmätare på sig hela tiden). Efter att ha suttit still på lådan i 1 minut mättes pulsen igen, de två värdena adderades och delades sedan på två för att få ett snittvärde. 


Armhävningar
Tjejerna fick stå på knä och killarna på tå och sedan gjordes armhävningar till metronomtakt 60 och så räknade man hur många de orkade göra.


Jägarsits
Alla stod i 90 graders benställning mot väggen så länge de orkade. Det var fascinerande att se hur mycket musklerna börjar skaka efter några minuter... men med viljestyrka kan man uppnå mycket.


Ett ben
Ryttarna fick sedan stå på ett ben och blunda så länge de kunde.


Hinderbana
Alla fick springa en hinderbana där de också skulle göra ett koncentrationstest mitt i.


Att stå på ett ben och blunda var nog svårare än de flesta trodde och en övning som såklart är bra för ryttare att öva på eftersom det krävs så mycket balans för att rida. Ett tips vi fick för att förbättra balansen är att öva sig varje kväll när man borstar tänderna genom att stå på ett ben och blunda samtidigt. Växla ben. Det är också bra att växla hand man borstar tänderna med eftersom det som ryttare är viktigt att vara liksidig så är det ett bra sätt att förbättra den svaga sidan. Man kan självklart också t.ex. mocka med grepen "åt fel håll" eller dylikt. 

Målsättningen med testerna var inte att bedöma ryttarna mot varandra utan att skapa förutsättningar så att alla har något att utgå från för sin egen träning. Vi fick ändå veta vad som kan anses som bättre och sämre vad gäller steptestet och även armhävningarna. 

För att vara över medel ska genomsnittspulsen vara lägre än 100 för män under 35 år och under 111 för kvinnor i samma ålder. Mycket bra är om värdet är under 80 för män och under 88 för kvinnor. Vad gäller armhävningarna så bör man klara så där 20-25 om man är man under 40 och 15-20 om man är kvinna. 

Efter detta fick vi tips på övningar för att arbeta med styrketräning hemma. Många av övningarna var med balansboll (pilatesboll) och som är bra eftersom det också tränar alla små muskler som hjälper till med balansen. Övningar för styrketräning hemma finns i massvis på nätet, t.ex. på www.balansboll.nu Konditionen är också något som är mycket viktigt att träna genom t.ex. löpning, cykling eller dylikt. Bra kondition ökar koncentrationsförmågan vilket såklart kan vara avgörande i ett skarpt läge på en tävling. 

Vi hoppas att ryttarna blev inspirerade att träna vidare och att vi kan se förbättringar vid nästa mätning. För som vår engagerade PT sa - "Annars är ni kanske inte bra nog för era hästar. För varför ska de ha en otränad, oförberedd ryttare som inte sett till att skapa bästa förutsättningar när de själva är så vältränade och väl förberedda?" 

Så njut av årstiden genom att ta en extra runda ut i skogen själv på dina egna ben när du är klar med hästen. För oavsett hur mycket ryttare säger att de får fysisk träning av arbetet i stallet så krävs det ytterligare träning för att bli bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar