tisdag 13 maj 2014

En skitsak


När jag var lite mindre än jag är nu brukade jag och mina kompisar ta bussen till Adelsö utanför Stockholm och rida. Det var en timmes bussresa men det var inget som bekom oss när det fanns möjlighet att få rida och sköta om alla hästarna. Så efter skolan sprang vi allt vad vi orkade för att hinna med bussen och sedan red vi och grejade för att hinna med bussen hem igen i tid.

Old Florida uthusPå väg hem satt vi alltid längst bak. Jag minns att en kompis hade någon typ av handkräm (starkt parfymerad á la 80-tal) som vi använde för att dölja en del av den värsta hästlukten. Jag tror det fungerade dåligt. Vi fick ofta kommentarer om att det luktade häst. I stallet fanns ett omklädningsrum (eller omklädningsrum, ett rum med några stolar ett bord och en bänk med en kaffebryggare), men inga duschar. Faktiskt inte någon toalett heller. Men man satt sig väl på gödselstacken. Det fanns ett gammalt dass men där ville man helst inte gå in. 


De dagar vi åkt till ridskolan fanns det faktiskt möjlighet att duscha. Det fanns en dusch. Och ett omklädningsrum. För alla som var på anläggningen. Och inget lås. Så duscha gjorde man inte. Vem som helst kunde ju komma. 

Snart är det val. Det är ju supervalår i år heter det. Val till alla möjliga instanser. Det är sådär 25 år sedan jag tog bussen hem från Adelsö på kvällarna. Men fortfarande är det verkligen ingen självklarhet att det finns omklädningsrum, duschar och toaletter på ridskolor och ridklubbar runt om i Sverige. Delade omklädningsrum för killar och tjejer ska vi inte prata om. Inom hur många andra idrotter skulle det vara ok att Sara (13 år) duschade och bytte om tillsammans med Åke (62)? Eller för den skull Martin (13) tillsammans med Jossan och Lisa (21). Vill vi göra ridsporten mer jämställd behöver alla kunna känna sig välkomna och ha sin plats.

Ridsport är en idrott. Det är friskvård och det är träning. Dessutom är det god hänsyn att byta om innan man åker kommunalt hem, eller går in i en mataffär med massor av hästpartiklar på sina kläder. Det är klart man måste kunna duscha och byta om, det borde inte vara något man behövde förklara.

Det är dags att rusta upp ridanläggningarna i landet. Och det handlar inte om stora exklusiva satsningar. Det handlar om att de ungdomar som väljer stallet ska kunna gå på toaletten och byta om under drägliga förhållanden. 

Alla ni som kan rösta - fråga era politiker. Stanna upp vid valstugan och ställ frågan - vad gör de för att förbättra inom detta område? Om vi är många som frågar kommer de kanske att inse att något behövs göras! Och ni som ännu inte får rösta. Fråga ni också. 


piggy Upclose
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar