fredag 23 maj 2014

Ponnyer - väcker alltid känslor!

Jag är lång. Jag har varit det så länge jag kan minnas. Jag var sådär 173 cm över marken när jag började sjuan. Min älsklingshäst på ridskolan var C-ponnyn Fanny. Det var inte så kul att vara lång då. Men det är inte bara längden som spelar in när man rider ponny, speciellt inte om man vill tävla. Det är inte heller så många andra saker som kan ge upphov till sånt massiva diskussioner som tävlingar för ponny. Därför är det extra intressant att Svenska Ridsportförbundet idag lagt upp en länk till en webb-enkät om framtida åldergränser för ponnytävlingar på sin hemsida.

Bakgrunderna är flera och det är flera olika saker på oberoende av varandra påverkar detta. Riksidrottsförbundet har regler för barns tävlande och har länge haft synpunkter på hur barn tävlar inom ridsporten. Internationellt finns det olika andra åldrar för ponnyryttare. Internationella förbundet FEI har 16 år som maxålder på ponny medan man i England tillåts att rida C- och D-ponny tills man är 21. I Sverige har vi olika gränser för B-ponny beroende på vilken gren man rider, vilket också kan vara förvirrande för vissa ryttare. Åldern har ju (som jag tidigare nämnt) inte alltid med längden att göra) och det kan ju vara så att en 12-årig hoppryttare är längre än en 14-åring som inte längre får tävla sin B-ponny hoppning. 

Tävlingssektionen på Svenska Ridsportförbundet har därför länge diskuterat olika alternativ och nu kommer man med konkreta förslag som man ber om input på. Vill du svara finns enkäten här.


Det man tittar på är ålder för att börja tävla på tävlingar där man konkurrerar med andra, max-ålder för B-ponny samt en ny indelning för C- och D-ponnyer med två olika åldrar.

Grundtanken är att små barn (fram tills man fyller åtta år) ska få tävla, men inte rangordnas mot andra. Man kan alltså rida clear round eller andra bedömningar där alla som uppnår ett visst resultat får pris. Det handlar alltså om att mer fokusera på prestationen än resultatet. Resultatet är ju alltid beroende på vilka andra som är där just då, medan prestationen är den samma även om alla andra också är felfria, eller bara du är felfri. En felfri ritt är en felfri ritt.

Vad det gäller B-ponny är det helt enkelt att alla ska ha samma gräns.

Sen det lite nya. Man vill införa två nivåer för ryttare som rider C- och D-ponny. Detta för att det faktiskt är väldigt stor skillnad på en 14-åring och en 18-åring. Gränserna skulle då bli 14-16 år och 17-20 år (alla åldrar gäller de år man fyller den aktuella åldern). Man skulle då tillåtas tävla ponny högre upp i åldrarna (förutsatt att ekipaget är proportionerligt - det gäller fortfarande), vilket kanske skulle kunna leda till att färre slutar i samband med övergång till häst. Det skulle också innebära att ryttare som ska kvala till internationella mästerskap inte måste göra det i konkurrens med de som ändå inte får åka (ryttare 17-18 år idag). 

Tävlingssektionen ställer sedan följdfrågan: Om det inte är tillräckligt många för att bilda en egen "kategori" i en viss ålder, ska man då slå ihop samma åldrar oavsett kategori, eller ska man slå ihop samma kategori med olika åldrar? För på en dressyrtävling i någon mindre ort är det kanske inte helt sannolikt att man får ihop tillräckligt många för att kunna bilda egna grupper i alla kategorier. 

Personligen tycker jag att det är rimligare att slå ihop på ålder istället för på ponnykategori. Men det är bara jag. Vad tycker du? Svara på enkäten så Tävlingssektionen kan få ett så stort underlag som möjligt för att fatta beslut om hur det ska bli framöver. 


Som sagt - inget engagerar som ponny. Och det är lätt att förstå varför - Detta är Wild at Heart eller Wilda. Hos bor hos mig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar