fredag 8 november 2013

Ungdomsledarkursen

Imorgon är det dags för höstens Ungdomsledarkurs att börja. Jag tycker det är så roligt med ULK-kurserna. Inom ridsporten är det självklart att när vi pratar om ungdomsledare så menar vi ungdomar som är ledare. Jag har fått lära mig, att så är det inte i andra idrotter, i alla fall inte i de flesta. Då är en ungdomsledare en vuxen som är ledare för ungdomar. Det är ju en väldig skillnad. 

 Ridsporten har en lång tradition av att unga får ta plats och vara ledare. Det står ju t.ex. i Svenska Ridsportförbundets stadgar att det måste finnas en ungdomssektion och att sektionen har platser i den "stora" styrelsen. Överallt har ungdomar tillträde att vara med när beslut fattas. Det är ju väldigt viktigt, inte bara för att ridsporten består av många unga, utan också för att många unga då får bli tagna på allvar, får ta ansvar och visa att de har åsikter, kompetens och kunskap (en självklarhet kanske men inte alltid något som de får visa i praktiken). 

Det finns ju många företagsledare och ledar inom olika verksamheter som vittnar om att just ULKen var deras första ledarskapsutbildning. Det var en möjlighet att sedan också få ta en aktiv ledarroll i föreningen, eller på ridskolan och det blev den skola som sedan möjliggjorde en utveckling inom yrkeslivet. 


plussa cvMånga unga har framträdande ledarroller i sina föreningar, men det är inte alltid att man tänker på att detta är en enorm resurs när man söker jobb sen. CUS (centrala ungdomssektionen) har gjort ett arbete för att göra det lättare för unga att visa upp vilka kompetenser och erfarenheter som deras ideella engagemang fört med sig. Det heter "ledarpasset". 
 
Tanken är att man som ung och engagerad ska få hjälp med att lyfta fram sina kompetenser och erfarenheter utifrån ett jobb-perspektiv. Det finns också ett intyg som man kan få från sin förening eller sitt distrikt om man haft ett uppdrag, som man sedan kan ha och visa upp eller bifoga när man söker arbete/stipendium/utbildningar.

Jag hoppas, och tror, att det i helgens kull av nya unga ledare också finns några som om några år får betydande inflytande både inom ridsporten, näringslivet och samhället. Något att vara stolt över för alla ridsportare. 

Extra roligt är det också att helgen leds av två unga tjejer som för inte så många år sedan själva packade sina väskor för att åka till Tierp för att bli ungdomsledare och som på några år hamnat i distriktets ungdomssektion, ordnat stort EU-projekt för unga och nu utbildar nästa generation unga ledare. 


Ungdomsledare vid 2012 års ungdomskonferens i Uppsala

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar