tisdag 14 januari 2014

Ridledarkursen

Nytt år och inte några inlägg här så här långt. Men nu är vi åter på plats och jag hoppas kunna dela med mig av vår verksamhet och våra tankar kring ridsporten. 

Det är många utbildningar så här i början av året, det ska  utbildas nya tävlingsledare, grönt-kort-utbildare och andra tävlingsfunktionärer. Det ska också genomföras repetitionskurser för domare för att uppdatera och inspirera inför det nya år. I år planerar vi många utbildningar och försöker täcka upp många olika områden. Ett område som vi alltid har fokus på (förutom tävling) är såklart ridskola. Ridlärarna som träffar och utbildar de som först kommer i kontakt med ridsporten är jätteviktiga för hur ridsporten och även föreningarna utvecklas framöver. Vi har olika kurser och fortbildningar för ledare på ridskolan och i år ska vi genomföra den mest omfattande som vi gör på distriktet - Ridledarkursen.

Ridledarna vid kursen 2012
Ridledarkursen är 19 dagars heltidsutbildning med övernattning och genomförs på sommaren. Man har med sig häst och kursen är intensiv och innehåller såväl ridning som många teoretiska element som ska ge grunden för att kunna hålla lektioner på ridskola. Kursen genomförs på Sigtuna ridskola vart annat år, och i år är ett sånt år. För att gå kursen måste man vara 18 år och ha genomgått ungdomsledarkursen (ULK eller VULK) samt göra ett ridprov.


Jag brukar oftast träffa deltagarna både när de kommer och gör sina ridprov (för det krävs ridprov för att bli antagen på kursen) och sedan under själva kursen då jag brukar hålla några pass om idrottens organisation och jag brukar även vara med sista dagen då de får sina betyg och diplom. Det brukar vara en rolig sak att se. Från första gången i mars till där i augusti när de är färdigutbildade ridledare. Det har liksom hänt nåt. Och de brukar ha väldigt skoj tillsammans, som ett stort och långt ridläger för unga vuxna. 

Kursen har fem olika områden som man får betyg i. Det är: Instruktörskunskap med ridlära, instruktörstjänst, hoppning, dressyr och häst och stallvård. Under kursen får man alltså både lära sig grunderna om ridlära, instruktörskunskap, hur man sköter en ridskola och hästkunskap och man har dessutom ridning två gånger om dagen då man både får träna själv och ibland hålla lektionerna för sina kurskompisar.

Som ni förstår är det 19 späckade dagar då både kroppen och hjärnan får sitt. Men det är också ett tillfälle då många får vänner för livet och då man verkligen får chans att påbörja en framtid karriär inom hästnäringen - om det är det man önskar. 

För att läsa mer om ridledarkursen och hur man anmäler sig - se vår hemsida 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar