onsdag 12 februari 2014

Anmälningspaniken

När det kommer till dressyrtävlingar, och i vissa fall även andra typer av tävlingar, har det uppstått en tävling innan tävlingen. Det är tävlingen i att anmäla sig till tävlingen först. Klockan 18.00 tisdagen sex veckor innan tävlingen sitter massor av ridsportare runt om i landet färdiga framför sina datorer. Eller de sitter nog där långt innan kl. 18.00. För har man inte sidan laddad och fingret på tangentbordet vid det magiska klockslaget (jag vet de som har både två och tre klockor runt skrivbordet för att vara säkra på när klockan blir sex...) då är det kört. Anmäler man sig en minut över är man otvivelaktigt utanför de eftertraktade platserna. 

Detta upprör såklart. Många är väldigt arga över att man inte kommer med. 

Men - det finns några men här... Man ska ha i åtanke några saker tycker jag. Dels är det så att förr (när man anmälde med gamla hederliga pappersblanketter) hade man inte någon aning om man kom med förrän lottningen gjordes en vecka innan tävlingen, och kunde därför inte planera alls. Det var inte rättvist på det sättet att ingen kunde kontrollera att lottningen skedde på ett bra sätt (vissa blev aldrig bortlottade...). Nu kan man i alla fall göra en kvalificerad gissning på om man kan komma med eller ska hitta på nåt annat den helgen... Dessutom så är det så att nu anmäler sig alla till alla tävlingar de EVENTUELLT tänker åka på. Därför sker det många strykningar när tävlingen närmar sig och då får många som står på reservplats ändå plats. Mitt rekord är att vara på plats 28 på reservlistan till 40 platser och ändå komma med när tävlingen väl genomfördes. Grundproblemet är såklart att det finns fler som vill rida än vad det finns tävlingar. Här kan jag bara säga att tävlingar görs inte av sig själv, men det är fullt möjligt för alla som är intresserade av att tävla att själva ta initiativ till en tävling. Om fler hjälpte till med att arrangera tävlingar skulle vi också ha fler tävlingar. Samtidigt måste jag ge föreningarna i Uppland beröm. Ni ordnar förhållandevis många tävlingar om man jämför med andra distrikt. Vi är ett ganska litet distrikt med ganska mycket tävlingar. Framför allt har vi många dressyrtävlingar för häst, så ni jobbar faktiskt väldigt hårt. Och det ska vi som tävlingsryttare vara tacksamma för och gärna också tacka föreningarna för när vi besöker deras tävlingar tycker jag!

För att i alla fall skapa så mycket rättvisa som möjligt har distriktsstyrelsen fattat beslut om att inte godkänna nya tävlingar som inte kan öppna i tid (d.v.s. en månad innan sista ordinarie anmälan). Ansökan om ny tävling behöver i princip vara distriktet tillhanda två månader innan tävlingstillfället för att vi ska kunna behandla proppen så att den är klar att öppna när den ska. Detta är för att när tävlingar "dykt upp" i terminen efter att de borde öppnat blir det omöjligt för ryttare att veta när tävlingen ska öppna (eftersom den öppnar när jag godkänner propositionen). Jag har försökt lägga upp på facebook när jag godkänt sena proppar men det är ändå många som hört av sig och tyckt att det varit orättvist att de inte vetat om när tävlingen öppnade och därför har missta den. Är alla tävlingars proppar godkända i tid är det i alla fall lika svårt för alla att komma med.

Det andra som kan motivera fler föreningar att ha fler tävlingar är att det finns en möjlighet att reservera 20% av platserna i klassen till föreningens egna ryttare. För som det varit nu har inte ens arrangörsklubbens egna ryttare kommit med. Då minskar såklart motivationen för att arrangera tävlingar. Nu finns i alla fall möjligheten att se till att den egna klubbens ryttare kan delta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar