måndag 24 februari 2014

Vem är "föreningen"

Efter att ha varit däckad av en synnerligen otrevlig influensa några dagar så hade jag igår förmånen att vara ordförande på en förenings årsmöte. Årsmötet är en sådan där sak som många inte låsas om, eller inte tror riktar sig till just mig och någon kanske faktiskt inte alls vet vad det är för något. 

Årsmötet är det viktigaste som händer i en förening på hela året. Det är viktigt därför det är där som man väljer vilka som ska driva föreningen under nästföljande år. Men det är också viktigt därför att om man inte är där, inte säger vad man tycker eller inte försöker lyfta fram saker som man vill ändra på - ja då får man faktiskt gilla läget och vara nöjd med det föreningen gör, den årsavgift man betalar och hur föreningen drivs. 

Det fina med föreningar, till skillnad från företag, är att föreningarna är inget annat än medlemmarna, och som medlem kan man både påverka och utveckla. Det är lätt att sitta hemma i stallet och tycka att det "aldrig händer något i min förening", "det är för få tävlingar i distriktet" eller "de gör bara sånt som inte berör mig". Men då ska man komma ihåg att hela den svenska idrottsrörelsen bygger på att alla hjälps åt, att vi tillsammans måste åstadkomma det som ska hända. Det finns inga andra eller någon som kan fixa det där man vill ha gjort. Det finns bara vi och jag.

Styrelsen är ansvarig för driften mellan årsmötena och de har fått medlemmarnas förtroende att driva verksamheten så som de tycker. D.v.s. se till att välja in de som företräder det du tycker, eller ta en plats själv om du vill ha en åsikt om hur saker är. Och bara för att man valt en styrelse betyder inte det att de som inte är med i styrelsen inte behöver eller kan hjälpa till. Alla föreningar är beroende av att man hjälps åt. De allra, allra flesta styrelser blir dessutom överlyckliga om någon har en idé för en aktivitet eller vill hjälpa till med något. 


Det finns ett talesätt som säger "man får den styrelse man förtjänar" och lite så tror jag det är - går man inte på mötet, sätter sig in vi vad som kan göras utan låter "någon annan" bestämma - ja då får man också acceptera att det inte blir som man vill alla gånger. 

Så tycker du att det finns något som kan bli bättre inom er förening eller inom ridsporten i stort (*tips från coachen är att det finns det nästan alltid...) så gå på årsmötet och se vad du kan göra för att bidra. Tycker du att allt är perfekt och jätteroligt. Toppen! Gå på årsmötet då med - tacka styrelsen för att de driver föreningen på ett sånt förtjänstfullt sätt, ät lite tårta och ha trevligt med dina medlemskompisar. För föreningen det är du!  

PS - Distriktet har sitt årsmöte 19 mars, alla är välkomna, men bara föreningarnas ombud med ombudsfullmakt har rösträtt (eftersom bara föreningar är medlemmar i Upplands Ridsportförbund). Anmälan via hemsidan inom kort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar