fredag 11 oktober 2013

Laddar för tävlingskonferens

I morgon är det dags för mig och Johanna att åka på Svenska Ridsportförbundets tävlingskonferens med resten av ridsportförbunds-sverige. Ska bli spännande att höra vad som är på gång och för förhoppningsvis blir det intressanta och givande diskussioner som leder ridsporten framåt. Jag hoppas kunna återkomma om något intressant under helgen. 

Idag skriver annars Ulrika Pernler på Uppsala Ponnyklubbs blogg om hästens rörelsemönster. Spännande område som man aldrig kan lära sig för mycket om. Man får sig en tankeställare kring hästens begränsningar. Jag har också haft förmånen att lyssna till Lars Roepstorff flera gånger och just det här med att träna hästen för det man begär av den, att se till att den är väl förberedd för sin  uppgift - ja det är något som vi alla behöver se till att vi verkligen gör.

Vide en fortbildning för C-tränare och instruktörer vi hade med Lars för några år sedan tog han också upp "problemet" med att dagens hästar är så bra. På 80-talet kunde inte en 3-åring hoppa 140 höga hinder eller göra passage helt naturligt (fanns säkert undantag men rent generellt). Idag är hästarna så bra redan när de föds att det finns en risk att grundträningen inte genomförs i samma omfattning. Att man går för fort fram helt enkelt. Kroppen är inte färdig för att klara av att balanser och parera det som hästen faktiskt kan göra. Något som ställer ännu högre krav på oss som utbildare och ryttare. 

Nu ska jag ladda inför morgondagen - vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar