tisdag 15 oktober 2013

Tävlingskonferens

I helgen var jag och Johanna (som ju är ny tävlingskonsulent på distriktet) på Svenska Ridsportförbundets tävlingskonferens. Det var många inbjudna med både anställda från distrikt och förbundet centralt och många ideella med grenkommittér, tävlingssektionen och många ideella från distrikt. På dagordningen stod bl.a. barns tävlande och tävlingsadministrationen.

Jag vet att många föreningar har mycket bra tävlingsverksamhet som är mer anpassad för barn. Regler som kanske är lättare att förstå och tävlingsformer som är mer utbildande än konkurrerande. Ni får gärna skicka in exempel på tävlingar som ni har på er förening för mindre barn.

Ett exempel som kom fram på tävlingskonferensen var att man i Dalarna använd en form av poänghoppning där man fick 3 poäng om man hoppade hindret på första försöket, 2 poäng om man hopade det på andra försöket och 1 poäng om man hoppade det på tredje försökte (de sa inte vad som hände vid rivning). Klarade man inte hindret på tredje försökte fick man rida förbi. Man kunde också rida förbi ett hinder man inte våga eller ville hoppa. Det visade sig bra för ponnyerna lärde sig att det hjälpte inte att stanna (så att man kunde få gå ut) och barnen vågade vara med. Vad tycker du är ett bra upplägg på tävling för barn?


Vidare pratades det ganska mycket om fördelningen av arbetet inom förbundet. Som det är nu ansvarar ju centrala ridsportförbundet för tävlingar på nationell nivå (och internationell). Distrikten har hand om regionalt och nedåt. Distrikten har hand om alla allsvenskor upp till div I, utom i hoppning för häst då SvRF har hand om den (även om det är en serie som går helt på regional nivå). Div I dressyr för ponny handhas av distriktet men en del av reglerna fastställs centralt eftersom den är kvalande till elitserien. Det var lite diskussioner om hur man ska se på detta. När är det bättre att distrikten har hand om planeringarna och när är det bättre att man har planeringen centralt?! Tål att tänkas på.

En annan sak som framkom är att det görs 400.000 starter på tävlingar inom Svenska Ridsportförbundet varje år. Då inser man att det är en otrolig mängd! I Uppland har vi haft lite olika men i storleksordningen 13.000 starter. Det är rätt mycket det med. ungefär 140 tävlingar har vi i Uppland. Det tycker jag är väldigt bra av distriktets 34 föreningar att fixa. 

Alla vi som tävlar ska vara väldigt glada att många människor ägnar sin fritid, helt ideellt, åt att fixa tävlingar som vi kan delta på. Förhoppningsvis gynnar det arrangerande klubb men det krävs otroliga mängder ideellt arbete för att driva alla dessa tävlingar. Tack för det alla arrangörer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar