onsdag 2 oktober 2013

Om ponnyer på hästtävlingar


2015-05-29 Observera att det kommit nya regler sedan detta inlägg skrevs.

Ofta kommer det någon klurig fråga till kansliet som göra att jag måste lära mig något nytt. Nu senast gällde det att delta med ponny på hästtävling.

Det visar sig att det är lite olika vad som gäller i de olika grenarna. Vad som gäller står såklart i Tävlingsreglementet men det är inte alltid så lätt att hålla reda på alla de olika reglerna. 

I TR I som är de allmänna bestämmelserna som reglera alla grenar står i moment 132:4. 
4. Ponnys rätt att delta i klasser för stora hästar
I dressyr och hoppning, kan ponny med ryttare fr.o.m det år ryttaren fyller 19 år,
tävlas som häst samtidigt som den tävlas som ponny med junior.
Då ponnyn tävlas som häst, gäller bestämmelser och kvalifikationsregler för häst.
För övriga grenar, se grenspecifikt TR
I Dressyr TR (TR II) finns inget särskilt skrivet om detta, utan det som står i TR I gäller. 
I hoppningen (TR III) hittar man det under moment 374 Kvalificeringsbestämmelser. Under rubrik fyra står att läsa följande:
4. Ponnyekipages rätt att delta i klasser för stora hästar
Ponny med ryttare som under året fyller minst 19 år äger rätt att tävla bland hästar i hoppning t.o.m. 1,20 m hoppning. Ryttare enligt ovan som under föregående år framgångsrikt tävlat med samma ponny i ponnyklass 1,30 m hoppning kan efter dispens få rätt att tävla i högre klass. Dispens sökes hos Ridsportförbundet. Ponny som startat i klass för stora hästar enligt Ridsportförbundets TR får starta i tävling för ponnyer. 

Alltså kan man fortsätta tävla sin ponny efter det att man inte längre får tävla den på ponnytävling för att man själv är för gammal. Men man får inte rida på hästtävling om man fortfarande själv får rida på ponnytävling. Så är det däremot inte i fälttävlan, där det går bra att byta mellan storhäst och ponnyer. Under moment 410 "Minimikrav vad gäller kvalificering och övriga åldersbestämmelser" finns beskrivet hur man ska göra för att kvala ponnyn till hästklasser. Här står inget om att man måste vara en viss ålder eller så. Det finns också ett tillägg till Fälttävlans TR (IV) där det står mer utförligt om detta. Där står det:
Ponny på hästtävling
Skulle samma ekipage (ett ekipage med en ponny och ryttare under 18 år, beskrivs i tidigare stycke) däremot delta i en tävling för vanliga hästekipage (hästklass), deltar den där som om de vore ett hästekipage. Här kan även en ryttare över 18 år rida ponnyn och deltager då som hästekipage.

OBS! Ett ponnyekipage kan inte starta i H90 (debutantklass för häst) utan att vara kvalificerad enligt Mom.410 (TRIV), (där man beskriver hur man ska kvala till respektive nivå.

Det gäller att hålla koll på reglerna, särskilt om man är fälttävlansryttare och rider många grenar...


Uppdaterat 2014-01-23
2 kommentarer:

  1. På distanstävlingar kan man tävla häst eller ponny oavsett ålder förutsatt att ekipaget är harmoniskt. Man kan ha ponnylicens och själv vara över 18 år. Inga problem.

    SvaraRadera
  2. Tack Karin för förtydligande ang. distansen! Vi har många grenar inom förbundet och det gäller att läsa på den gren man ska tävla!

    SvaraRadera